MOZGÁS ÉS HAGYOMÁNY EGYESÜLET ÓCSA

Küldetésünk

2019/11/01. - írta: Kormos Rebeka

porgos_kep.jpgFotó: Peer Réka

Céljaink

Célunk és tevékenységünk a 19-20. század fordulójáról , a még élő emlékezeten megtartott, ócsai népszokások, hagyományok, és viseletekhez kapcsolható értékek felkutatása, felidézése, hiteles bemutatása.
Magyar Ilona és Magyar Mária szellemi hagyatékát, viseleti gyűjteményét és népviseleti babagyűjteményét tekintjük feladataink kiindulópontjának. Egyesületünk ezért elsősorban az Ócsai Tájház programjaira fűzi fel tevékenységét, hisz az intézmény és fenntartója (DINPI) eddig is sokat tett ennek az kincsnek megőrzéséért. A mostanáig elért eredmények megtartásához és szélesebb körben megvalósítható tudásátadáshoz szeretnénk további civil erőket bevonni.

Programjaink megvalósításakor fontos számunkra:

  • a transzparens jelenlét (viseletek bemutatása),
  • az embertől-emberig ható tudásátadás (még élő adatközlőkkel vagy viseletgondozókkal, viseletkészítőkkel való találkozás),
  • a hímzés mintakincs bemutatása és esztétikai értékének megtartása ( mintakincs papír-, vagy hímzőmunka alapú átadása).

A  Népviselet Napját szeretnénk minden év április 24. napján a helyi közösségek épülésére emlékezetessé tenni. A helyi lakosok körében pedig népszerűsíteni az országos program egyik fő célkitűzését, hogy viseletben, vagy a viselet egy-egy elemét felhasználva végezzék munkájukat, feladataikat, korosztálytól függetlenül.

Egyéb programjaink további céljai:

  • az ócsai viselet képeskönyvének népszerűsítése,
  • az ócsai hímzésminta bemutatása és népszerűsítése,
  • az ócsai viseletbe való öltözködés népszerűsítése,
  • generációk közötti tudásátadás,
  • ócsai hagyományok egyediségének kutatása és értéktári rendszerbe való ajánlása.

Aktuális eseményeinkről a Programok című rovatunkban olvashat.

Hagyatékok

Egyesületünk folyamatosan kutatja és gondozza a kistérségi népszokásokat is. Hagyatékok felszámolásakor nyitott az egyesület a népviseleti darabok gyűjteménybe való befogadására és egyedi jegyek alapján, a különleges darabok, védelme érdekében, indokolt esetben azokat javasolja az Ócsai Tájház gyűjteményébe való befogadásra. Így biztosítva az utolsó, még fellelhető ócsai népviselet darabjainak variációs sokrétűségének fennmaradását. Ez a magas színvonalú munkakapcsolat szavatolja a település értékeinek hosszútávú megtartását is. 
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a viseletek másolásához hiteles forrást biztosítunk az Ócsai Tájházzal való szoros együttműködésben. Szakmai tanácsokkal látjuk el a viseleti darabot varratni vágyókat, az alapanyagok és varrási kivitelezés tekintetében is.

Ruha teszi az embert, avagy népviseleti darabok kölcsönzése

Az eddigi másolati ruhadarabok gyűjteményét tovább kívánjuk számba és variációban bővíteni, hogy minél szélesebb körben tudjuk biztosítani a helyi viselet felvételét. Legyen szó egy külföldi utazás alkalmával való reprezentatív megjelenésről vagy hagyományőrző eseményen való részvételről, igyekszünk minden érdeklődő számára megfelelő viseletet biztosítani. Az ezzel járó költségekre minimális hozzájárulás mellett vehető ez a szolgáltatásunk igénybe, de ezen felül tevékenységünk hosszútávú fenntartásához pénzbeni adományokat is elfogadunk.

Ennek részleteit megtalálják az 1% és más támogatások című rovatunkban!

Működésünk további részletes bemutatása Alapszabályunkban található.

1jpg.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mohaegyesulet.blog.hu/api/trackback/id/tr5415277792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása